zaterdag 17 februari 2018

Nieuwe (zwarte) wc brillenDe hebben sinds kort zwarte wc-brillen op de zorgboerderij! Waarom? Er is aangetoond dat dit voor mensen die slechter zien, maar vooral ook voor mensen met dementie veel beter te onderscheiden zijn en het vergemakkelijkt het gebruik ervan! 


De omgeving heeft een enorme invloed op het gedrag van de dementerenden. Hier is ook allerlei wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Door de hersenbeschadiging zien en ervaren dementerenden hun omgeving dan ook anders dan wij die zien. Het is belangrijk dat alles vertrouwd en veilig aanvoelt.

De inrichting van een verzorgingshuis kan bijvoorbeeld helemaal afgestemd worden op de beperkingen van dementerenden; kleuren, geur, en allerlei zaken die de sfeer bepalen kunnen een groot verschil maken.

Naarmate mensen ouder worden wordt het zicht vaak ook minder; het wordt lastiger kleuren te onderscheiden en contrasten worden minder scherp. Heeft de persoon in kwestie ook nog eens de ziekte van Alzheimer dan kunnen bepaalde kleuren, kleurgroepen en opdringerige patronen dit verergeren. Dit kan leiden tot verwarring

Hele felle en contrasterende kleuren kunnen beter vermeden worden. Een uitzondering hierop kan de wc bril zijn. Met een rode of zwarte wc bril wordt verwarring voorkomen. Een witte wc bril valt te weinig op tegen de witte achtergrond van de tegels en de pot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten